Designed by:
syndenty Drukuj Email

Syndenty
Syndenty to substancje myjące używane zamiennie z mydłami. W ich skład wchodzą anionowe środki powierzchniowo czynne z grupy siarczanów oksyetylenowych alkoholi tłuszczowych w połączeniu z peptydami i alkilopoliglukozydami. Ich właściwości różnią się od mydeł i dlatego mają nieco inne wskazania do stosowania. Syndenty mogą mieć różne pH (kwaśne, neutralne lub zasadowe) - mydła mają zwykle odczyn zasadowy w graniach ph 9-10, co powoduje, że zaburzają warstwę lipidową na skórze, tzw. płaszcz ochronny skóry. Syndenty natomiast mają większe niż mydła działanie odtłuszczające. Można temu jednak zapobiegać poprzez wzbogacenie składu syndentu o lanolinę kosmetyczną lub lecytynę. Syndenty znacznie dokładniej usuwają zabrudzenia ze skóry, dobrze się pienią oraz są skuteczne nawet w twardej wodzie, gdyż nie tworzą nierozpuszczalnych kompleksów wapniowych. Ich zaletą jest brak zacieków na ścianach wanny i osadów podczas ich używania. Wadą syndentów jest rozpływanie się w mydelniczce, czego nie można powiedzieć o kostkach mydła. Problem ten rozwiązano poprzez produkcję syndentów w postaci płynnej i stosowanie w dozownikach. Największą zaletą syndentów jest możliwość ich stosowania do pielęgnacji nie tylko skóry normalnej, ale również z problemami, takimi jak łojotok i trądzik.